Intervencije 28.4.2017

/, Foto, Intervencije/Intervencije 28.4.2017

Intervencije 28.4.2017

Žal je narava zopet pokazala vso svojo moč. Skoraj natanko eno leto po obilnem aprilskem sneženju je Slovenijo zajelo obilno deževje. Največ težav je bilo na gorenjskem, žal pa vremenski ujmi nismo ušli niti v Zgornji savinjski dolini.

Gasilci iz Mozirja smo bili na prvo intervencijo pozvani ob 9:55. Skozi cel dan smo posredovali na štirih dogodkih ter redno nadzorovali vodotoke v občini Mozirje.

1. posredovanje

Ob 9:55 smo bili preko pozivnikov in sistema SMS obveščeni, da je v naselju Ljubija pri stanovanjski hiši zamašen odtočni jašek meteornih vod, zaradi velike količine vode pa grozi, da bo voda poplavila stanovanjski objekt. Ob 10:00 smo izvozili z AC 24/60 in tremi gasilci ter GVM in šestimi gasilci. Še štirje pa so v gasilskem domu počakali za morebitno pomoč ali drugo posredovanje. Glede na manjši obseg se je ekipa z GVM hitro vrnila v dom kasneje pa tudi že na prvi ogled našega rajona. Na kraju smo gasilci s pomočjo AC 24/60 in opreme za odbijanje odtokov, odtok “prebili” in omogočili nemoteno odvodnavanje.

2. posredovanje

Med vračanjem v gasilski dom z AC 24/60 okoli 11. ure je ekipa gasilcev naletela na poplavljeno cestišče v naselju Ljubija. Zaradi velike količine vode in delno zamašenega propusta pod dovozno cesto je voda tekla preko cestišča in na manjši most nanašala kamenje in pesek. Propust smo najprej očistili nato pa z ročnim orodjem skopali manjše jarke za odvodnavanje, ter zgradili majhen nasip za preusmeritev vode.

3. posredovanje

Okoli 12:15 je na lokaciji pri Ločkem jezu zaradi narastle Savinje poplavilo del pešpoti. Gasilci smo s signalnim trakom zaprli pot. Med vračanjem v gasilski dom smo zaprli tudi del pešpoti Mozirje-Nazarje (ob mozirski obvoznici), ki je prav tako bila popravljena.

4. posredovanje

Ob 15:26 smo bili s strani občanke obveščeni, da je pešpot Mozirje- Nazarje malo pred podjetjem BSH še vedno poplavljena. Na kraj smo izvozili z GVM ter pešpot z označevalnim trakom zaprli.

Reden nadzor vodotokov

Od prvega poziva naprej (9:55) smo gasilci iz Mozirja redno, večkrat na uro, nadzorovali vse vodotoke v občini Mozirje. Stanje se je namreč spreminjalo iz minute v minuto.
Okoli 12:40 smo komunalo Mozirje obvestili, da je cesta Mozirje – Bele Vode na več mestih delno ali v celoti poplavljena, vendar je bilo stanje ob naslednjem obhodu že bistveno boljše. Zadnji obhod rajona smo mozirski gasilci naredili okoli 15. ure.
K sreči je vremenska ujma Mozirju prizanesla in večjih posledic voda ni pustila. Žal ponekod v Zgornji savinjski dolini te sreče niso imeli.

Na intervencijah 28.4.2017 je sodelovalo 20 gasilcev iz Mozirja z AC 24/60 ter GVM.

 

2017-04-29T08:47:28+02:00 29. 04. 2017|

Povejte svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.