Dvojno slavje mozirskih gasilcev

/, Druženje, Foto, Vozila/Dvojno slavje mozirskih gasilcev

Dvojno slavje mozirskih gasilcev

Sobota, 22. april 2017, bo v zgodovino društva zapisana kot eden pomembnejših dni v zgodovini našega društva. Ob priložnosti občinskega praznika smo mozirski gasilci obeležili 130-letnico obstoja gasilskega društva v Mozirju, obenem pa v uporabo predali naše novo gasilsko vozilo AC 24/60 na podvozju Scania P360.

Dogodka so se poleg naših sokrajanov udeležili tudi podpredsednik gasilske zveze Slovenije tov. Janko Cerkvenik, predsednik sveta Savinjsko-šaleške gasilske regije in predsednik gasilske zveze Zgornje savinjske doline tov. Janko Žuntar, poveljnik Savinjsko-šaleške gasilske regije tov. Franc Rančigaj, poveljnik gasilske zveze Zgornje savinjske doline tov. Slavko Bric, župan občine Mozirje g. Ivan Suhovernšnik, podžupan občine Mozirje g. Roman Čretnik, občinski svetniki in nadzorniki, mozirski župnik g. Aleksander Koren, donatorji, g. Marjan Pušnik iz podjetja GV Pušnik, predstavniki medijev ter predstavniki PGD Nazarje, Gorica ob Dreti, Šmartno ob Dreti, Bočna, Gornji grad, Nova Štifta, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Okonina, Radmirje, Ljubno ob Savinji, Luče, Solčava, Šoštanj, Paška vas, Šmartno ob Paki, Letuš, Dobrovlje ter predstavniki pobratenih gasilskih društev s sosednje Hrvaške iz DVD Kumrovec in DVD Dubrava – Zagreb.

Po slavnostnem prihodu praporov in gasilcev v prireditveni šotor ob spremljavi koračnice v izvedbi Godbe na pihala Zgornje savinjske doline in pozdravnih besedah povezovalca prireditve Luke Pauliča je sledil govor predsednika PGD Mozirje, Romana Čretnika ml.  Ob govoru predsednika se je marsikomu na lice prikradla solza ali dve. Sledil je nagovor župana občine Mozirje g. Ivana Suhoveršnika, ki je povedal, da tudi Mozirje v tem času obeležuje visok jubilej 700 let od podelitve trških pravic. Zahvalil se je gasilcem za čas in vso požrtvovalnost. Na govorniškem mestu ga je zamenjal tov. Janko Cerkvenjak, kasneje pa še tov. Janko Žuntar.

Govor predsednika PGD Mozirje objavljamo v celoti.

Spoštovani!

Ko so leta 1824 na Avstroogrskem dvoru izdali dekret, da je treba v trgih organizirano pristopiti k zaščiti pred požari, takratni mozirski trški sodnik ni odlašal. Za vsako gospodinjstvo je glede na njihovo zmožnost določil, kolikšen  znesek naj prispevajo, da bodo lahko kupili dve ročni črpalki za gašenje z vodo. Dobrih 60 let kasneje, natančneje leta 1887 pa je med prebivalstvom zaživela ideja o društveni organiziranosti požarne brambe in danes praznujemo 130-letnico te pomembne odločitve naših prednikov.

Kar se mi zdi bistveno poudariti je, da so ljudje sami čutili potrebo, da se zaščitijo. Vrli in odločni možje so ustanovili društvo, katerega ugled je zaradi iskrenih namenov pomagati sočloveku vso to dolgo obdobje ostal med prebivalstvom na zelo visokem nivoju. Danes, po 130 letih od ustanovitve, društvo šteje 325 članov, od tega 61 mladih, 25 pripravnikov, 51 operativcev in še 43 rezervnih operativcev, preostanek pa štejejo veterani in podporni člani. Na grobo lahko rečemo, da se jih dobra četrtina pripravlja in usposablja na operativno posredovanje, druga dobra četrtina je odlično usposobljena in opremljena pripravljena kadarkoli priskočiti na pomoč, preostanek – slaba polovica – pa na tak ali drugačen način podpira delovanje društva.  Statistično gledano je v Mozirju skoraj v vsaki družini vsaj en član gasilskega društva.

Pred 111 leti, davnega leta 1906, so naši predhodniki na prvi društveni prapor zapisali slogan »Bogu v čast, bližnjemu v pomoč«. Ta pomemben simbol si lahko ogledate v naši spominski sobi, kamor vas po tej slovesnosti res prijazno povabim. Tam si oglejte še ostale pomembne kose opreme, listin in slik,ki nakazujejo na bogato zgodovino našega društva. Med drugim si lahko ogledate obe črpalki iz leta 1825, slike prvega gasilskega doma, ki je stal na mestu današnje Ljubljanske banke, zapisnik o velikem požaru na Golteh, pa pomembno medaljo, ki priča o visoki narodni zavesti naših prednikov in še veliko drugih zanimivih nemih prič naše zgodovine. V letu 2017 bomo v duhu obeležitve visokega jubileja to zbirko še dopolnili z dokumenti novejše zgodovine in z novimi odkritji, zato vas že zdaj povabim, da nas ponovno obiščete jeseni, ko bomo pripravili nekaj več na temo sodobne zgodovine društva.

Danes, spoštovani gostje in sokrajani,  pa kot predsednik društva stojim tu, pred vami, ponosen in hkrati zelo hvaležen. Namenu bomo namreč tudi uradno predali novo gasilsko cisterno, s tehnično oznako AC 24/60. Z njo bomo lahko hitreje in varneje naenkrat prepeljali kar 6.000 litrov vode.

240.000 evrov težka investicija nam ne bi uspela, če ne bi bilo globokega zavedanja pri vseh vas. Zavedanja, da gasilci za uspešno posredovanje poleg znanja in izkušenj potrebujejo  kakovostno opremo. Večji del sredstev za nakup je iz svojega proračuna zagotovila občina. Denar, ki je torej namenjen za skupnost. Preostalih 90.000 evrov pa je prav tako prispevala skupnost. Že res, da smo ga zbirali gasilci v številnih akcijah in nagovorih podjetnikov, a prispevali ste ga vi, sokrajani in donatorji iz širše okolice, ki so vam blizu enake vrednote. Zahvaljujoč vsem vam smo gasilci v Mozirju sedaj res dobro opremljeni in obljubljamo vam, da se bomo tako kot do sedaj tudi v prihodnje strokovno usposabljali, odgovorno ravnali z vso opremo  ter na pomoč priskočili vsakomur, ki nas bo poklical.

Ko smo pred dobrim letom in pol na občini podpisali dogovor o sofinanciranju nove cisterne, smo v društvu  imenovali komisijo za zbiranje manjkajočih sredstev. Komisija je pripravila seznam številnih aktivnosti, katerih skupni imenovalec je eno samo sporočilo: »Gasilci cisterne ne kupujemo zase, ampak za vse«. Naše celotno delovanje je namenjeno vsem. In vi ste s svojim odzivom in prispevki jasno pokazali, da ste z nami. Naša iskrena želja je, da tak odnos ohranimo. Zato se vam ob tej svečani priložnosti, ki ni po naključju umeščena v koledar občinskega praznovanja, od srca zahvaljujem. Hvala gospodu županu Ivanu Suhoveršniku ter celotnemu občinskemu in nadzornemu svetu. Hvala vsem donatorjem. Vsak cent, nakazan na društveni račun, je pripomogel k nakupu tega odličnega vozila. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli pri izvedbi naših aktivnosti. Nekateri ste pomagali na naših prireditvah, nekateri ste celo organizirali svoje in izkupiček podarili nam. In seveda, hvala vsem članom, ki poslušate notranji glas in svoj prosti čas namenjate plemenitemu namenu. Nenazadnje gre velika zahvala, da imamo danes v Mozirju tako sodobno gasilsko vozilo, gospodu Marijanu Pušniku in podjetju Gasilska vozila Pušnik. Večmesečno sodelovanje je bilo plodno in zahvaljujoč visokim standardom izdelave gasilskih vozil v podjetju GV Pušnik se bomo v prihodnje lažje in učinkoviteje spopadali z različnimi gasilskimi nalogami.

Ob 130-letnici društva se zahvaljujem vsem, ki na kakršen koli način delujete v društvu ali pomagate, da društvo dobro deluje. Naj bo tako tudi v prihodnje.

Ob tej priložnosti vabim vse, da kadarkoli greste mimo gasilskega doma in vidite, da se tukaj kaj dogaja, pridete in nas pozdravite. Smo vaši družinski člani, prijatelji ali sosedje, zato vas bomo vedno veseli. S sabo pripeljite svoje prijatelje, otroke ali vnuke in jim ponosno povejte, da tudi vi podpirate gasilce.

NA POMOČ!

 

Po končanih govorih visokih gostov so sledile podelitve zahval. Najprej so posebno zahvalo PGD Mozirje prejele tri mladinke, ki so v preteklem letu zelo aktivno in požrtvovalno sodelovale na VSEH aktivnostih za zbiranje finančnih sredstev za novo gasilsko avtocisterno. Predsednik in poveljnik GZ ZSD Mozirje sta nato podelila gasilske plamenice zaslužnim članom, predsednik in poveljnik PGD Mozirje pa sta donatorjem podelila zahvalne plakete v obliki stenskih ur in s podobo naše nove gasilske avtocisterne.
Mozirski župnik g. Aleksander Koren je opravil blagoslov vozila in gasilce priporočil zavetniku gasilcev sv. Florjanu.

Župan občine Mozirje je nato ključe naše Scanie P360 AC 24/60 ali  “Lubice” kot smo ji gasilci nadeli vzdevek, simbolično predal v roke poveljniku PGD Mozirje tov. Stanetu Weissu, ta pa je ključe predal skrbniku vozila tov. Robertu Napotniku.

Po končanem uradnem delu je sledila skromna pogostitev za vse prisotne ob spremljavi skupine Duo Opala s spremljevalko Nino Kovačič.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov s sobotnega dogajanja pred gasilskim domom v Mozirju.

2017-04-24T08:17:22+02:00 23. 04. 2017|

Povejte svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.