… z njo pa tudi kurilna sezona. S tem se tudi stopnjuje moč kurjenja in posledično je več možnosti za nastanek požara.
V izogib neljubim dogodkom objavljamo nekaj preventivnih navodil in opozoril:
- dimniki morajo biti čisti – omedeni,
- dimovodne cevi morajo biti kovinske ter morajo tesniti,
- kurišča moramo redno čistiti in nikoli jih pustiti brez nadzora,
- peči ne smemo nikoli zakuriti z vnetljivimi tekočinami,
- gorljive snovi, kot so leseni predmeti, papir, oblačila ipd. moramo odmakniti od kurišč najmanj 50 cm, od odprtih kurišč, kot so kamin ali žar pa najmanj 1 m.
- pepel shranjujemo v kovinske posode in shranjene in odmaknjene od drugih gorljivih snovi ali predmetov,
- pomanjkljivo vzdrževanje kurišč in dimovodnih naprav predstavlja veliko nevarnost za nastanek požara, eksplozije, onesnaževanja okolja ali celo zastrupitev.
- če pride do požara, moramo zapreti dimniška vratca in druga vratca pri pečeh oz. štedilniku, od dimnika moramo odstraniti vse vnetljive snovi in po potrebi gasiti z gasilniki na prah,
- preprečiti moramo, da se požar ne razširi na neposredno okolico,
- gašenje z vodo je prepovedano in nevarno – lahko pride eksplozije ali rušitve dimnika zaradi velike vročine in pare,
- v kolikor menite, da vam preti nevarnost oz. da se požar ni omejil pokličite gasilce na številko 112.
Vir: Rudi Zadnik (www.pgd-mozirje.si, 3.1.2008)
Povejte svoje mnenje