… z njo pa tudi kurilna sezona. S tem se tudi stopnjuje moč kurjenja in posledično je več možnosti za nastanek požara.

V izogib neljubim dogodkom objavljamo nekaj preventivnih navodil in opozoril:

  1. dimniki morajo biti čisti – omedeni,
  2. dimovodne cevi morajo biti kovinske ter morajo tesniti,
  3. kurišča moramo redno čistiti in nikoli jih pustiti brez nadzora,
  4. peči ne smemo nikoli zakuriti z vnetljivimi tekočinami,
  5. gorljive snovi, kot so leseni predmeti, papir, oblačila ipd. moramo odmakniti od kurišč najmanj 50 cm, od odprtih kurišč, kot so kamin ali žar pa najmanj 1 m.
  6. pepel shranjujemo v kovinske posode in shranjene in odmaknjene od drugih gorljivih snovi ali predmetov,
  7. pomanjkljivo vzdrževanje kurišč in dimovodnih naprav predstavlja veliko nevarnost za nastanek požara, eksplozije, onesnaževanja okolja ali celo zastrupitev.
  8. če pride do požara, moramo zapreti dimniška vratca in druga vratca pri pečeh oz. štedilniku, od dimnika moramo odstraniti vse vnetljive snovi in po potrebi gasiti z gasilniki na prah,
  9. preprečiti moramo, da se požar ne razširi na neposredno okolico,
  10. gašenje z vodo je prepovedano in nevarno – lahko pride eksplozije ali rušitve dimnika zaradi velike vročine in pare,
  11. v kolikor menite, da vam preti nevarnost oz. da se požar ni omejil pokličite gasilce na številko 112.

Vir: Rudi Zadnik (www.pgd-mozirje.si, 3.1.2008)