Še bolje pripravljeni na vodenje velikih intervencij

/, Splošno/Še bolje pripravljeni na vodenje velikih intervencij

Še bolje pripravljeni na vodenje velikih intervencij

Ureditev antenskega sistema, dežurne sobe ter priprava opreme za potrebe štabnega vodenja ob velikih intervencijah v PGD Mozirje.

Mozirje so v zadnjih 18 mesecih prizadele tri hujše naravne nesreče. Spomnimo se poplav 4. novembra 2012, nato nas je 4. maja 2013 prizadela toča v velikosti jajca, v začetku februarja letos pa nas je udaril še katastrofalni žledolom. Vse te intervencije od gasilcev zahtevajo večdnevno posredovanje na večih lokacijah, kar pa zahteva tudi drugačen način vodenja. Vodenje takšnih intervencij od operativca v dežurni sobi zahteva zbiranje lokacij kjer je potrebno posredovanje, določanje prioritetnih in manj nujnih posredovanj, koordinacijo več ekip gasilcev na terenu, sodelovanje z drugimi službami sistema ZiR predvsem Civilno zaščito (CZ) ter ostalo logistiko.

1656331_10203194277927784_1326310406_nPrimer delovnega prostora operativnega gasilca ob zadnjem žledolomu (Februar 2014)

V zadnjem žledolomu je bil velik problem komunikacije med gasilci na terenu, gasilcem operativcem v dežurni sobi gasilskega doma ter štabom civilne zaščite, ki se je sestajal v stavbi Upravne enote Mozirje. Zato je bil s strani PGD Mozirje podan predlog, da se ob podobnih intervencijah štab CZ sestane v sejni sobi gasilskega doma, za kakovostnejšo povezavo na UKV frekvencah pa se antene na gasilskem domu prestavijo na boljše lokacije.

1560777_10203194849662077_218338113_nZasilno postavljena vertikalna antena (Februar 2014)

Upravni odbor in poveljstvo PGD Mozirje so se v skladu s tem odločili, da zaradi lažjega, predvsem pa hitrejšega in kakovostnejšega dela ob podobnih večjih intervencijah tudi svoje vodenje prestavi iz obstoječe dežurne sobe v sejno sobo društva.

Projekt ureditve in priprave je konec maja stekel.

Prva faza je bila priprava stabilnih radijskih postaj za možnost hitrega transporta po gasilskem domu ali po potrebi drugam na teren. Izdelali smo  dva predalnika v katera sta fiksno pritrjeni radijski postaji. Predalnik s postajo z dvema vijakoma odvijemo ter vzamemo iz ležišča, odklopimo napajalni in antenski kabel in postaji sta pripravljeni za transport. Izdelali smo tudi posebno škatlo pri usmerniku za radijske postaje, ki omogoča, da sta obe postaji hkrati priklopljeni na en usmernik.

10299179_10204062768279500_7856942892476082003_nPostaji sta v dobrih petih minutah odstranjeni s trenutne dežurne sobe in nameščene v drug prostor

Sledila je faza napeljevanja antenskih kablov iz dežurne sobe na streho gasilskega doma do pozicije novih anten. Antenski kabel je speljan preko sejne sobe, kjer je možnost prekiniti povezavo med dežurno sobo in antenami na strehi ter vzpostaviti povezavo med postajami v sejni sobi in antenami. Iz obstoječe dežurne sobe je bil v sejno sobo potegnjen tudi telefononski kabel, ki omogoča, da v sejni sobi sprejemamo telefonske klice.

Na streho smo prestavili dve anteni. Prva 6 elementna yagi antena je locirana na vzhodni strani stolpa in je usmerjena v smeri Celja. Antena kljub usmerjenosti proti vzhodu odlično deluje za vezo z ReCO Celje prek repetotorja na Golteh (lokacija repetitorja je severo zahodno od gasilskega doma) – kanal ZARE 32. V primeru izpada repetitorja na Golteh (kot se je zgodilo ob zadnjem žledolomu) pa odlično deluje kot direktna veza z regijskim centrom Celje. Usmerjenost antene omogoča komunikacijo z ReCO Celje tudi preko repetitorja na Maliču ZARE 01, repetitorja Štucinov hrib ZARE 03 ter repetitorja na Rudnici ZARE 04.

20140601_1941006 elementna yagi antena usmerjena v smeri Celja

Vertikalna antena, locirana na zahodni strani stolpa, je namenjena delu preko simplexnega kanala za direktne zveze z gasilci na terenu. Antena ni usmerjena, zato signal enakomerno seva v vse smeri. S to anteno smo s signalom pokrili praktično celotno območje naše občine in širše.

Na stari lokaciji je ostala stara dvoelementna usmerjena antena, ki omogoča priklop dodatne radijske postaje ali druge radijske postaje, naprimer radioamaterske, saj v primeru ko padejo vse telekomunikacijske veze (primer izpada mobilne in fiknse telefonije ob žledolomu) lahko radioamaterji s svojim omrežjem ARON (Amatersko Radijsko Omrežje ob Nesrečah) pripomorejo pri prenosu določenih informacij, ki jih lahko nato posredujemo naprej na ReCO Celje ali pa našim enotam po terenu.

20140601_184826Pogled na gasilski dom s ceste

Anteni sta bili preverjeni z antenskim analizatorjem, ki smo si ga izposodili od Radiokluba “Mozirje S51DSW”. Obe anteni sta na novih lokacijah bili popolnoma izpravni in primerni za delo. Radioklub je doniral tudi en nosilec za anteno.
Obe stabilni UKV postaji in vsi antenski kabli so ustrezno označeni, da jih po potrebi lahko vsakdo prestavi in brez kakršnega koli predznanja ustrezno priklopi na anteni in pripravi za delovanje iz sejne sobe.

Vsa dodatna oprema, kot so koaksialni kabli, rezervni konektorji, i-členi (štukač), varovalke itn. so shranjeni v posebnem kovčku v dežurni sobi.

Posebno zahvalo in pohvalo si zaslužita Jaka Steblovnik in Branko Sedovšek, ki sta praktično celoten projekt izpeljala sama. Hvala tudi Radioklubu Mozirje S51DSW za posojeno opremo in donirani nosilec.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
2018-02-26T22:17:58+01:00 04. 06. 2014|

Povejte svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.